Viktiga valptips!

Viktiga valptips och hur vi tränat valparna!

Mijö- och socialträning

En mycket viktig bit när valpen hunnit acklimatisera sig i sitt nya hem är den sociala träningen samt miljöträningen. Denna ålder varar från ca 6 - 12 veckor. Detta måste man sätta igång med så fort som möjligt och ska hinnas med innan valpen hunnit bli ca 12 veckor gammal. Missar man det har man missat något väsentligt, det är oerhört viktigt! Vi påbörjar denna träning och det är nog så viktigt att valpköpare tar vid i valpens nya hem. Det gäller att träffa folk, med barnvagnar, cyklar etc etc. Människor i olika åldrar. Snälla, hundvana barn och helst hundvant folk för övrigt också. Tänk på att när en människa ler och tittar hunden i ögonen, så kan det vara en signal för hunden att personen ifråga visar tänderna och är arg, hunden kan se det som ett hot! Och speciellt om också människan i det läget böjer sig över hunden för att klappa den, vilket är väldigt vanligt med folk som inte är vana vid hundar. Personen ifråga liksom kastar sig över hunden kan hunden tycka.

Det är viktigt att åka kommunala medel och bil om man har det. Se alla olika slags miljöer som man kan komma på. Olika slags djur. Listan kan göras hur lång som helst, det är bara fantasin som sätter gränser. Åk till en brukshundsklubb. Om du har möjlighet åk till en byggarbetsplats. Affärer, köpcentrum, djuraffärer. Olika ljud är nog så viktigt att vänja sig vid.  Det är att lära för livet som gäller. Åk till stan och bara strosa runt. Sitt på en parkbänk och bara låt människor passera. Ta det lugnt. När hunden är lugn ge den en liten godbit. Om ni bor i Stockholm, åk till Centralstationen och bara gå runt där. Det är riktigt bra träning.

Om hunden reagerar på något - reagera inte själv! Fortsätt att vara lugn. Det första hunden gör om den reagerar på något är att titta på dig  om du reagerar, (eller om du har en annan hund kan den också titta på den för att se om den reagerar) - om du eller eventuellt den andra hunden reagerar - då är det något farligt. Ömka ALDRIG en hund - valp eller vuxen! Det förstärker bara det obehagliga för hunden - då tror den verkligen att det var farligt - vad det nu var! Detta gäller alltid - vid någon oväntad situation eller något ljud - vad det än är. Bara fortsätt att vara som vanligt - om du höll på med något, fortsätt bara med vad du gjorde. Om hunden gör sig illa - ömka den inte! Om den blir biten av en annan hund - ömka den inte! Det är kanske svårt att låta bli - men nödvändigt. Håll huvudet kallt och tänk att det är för hundens bästa.

Vad som kan hända om man har en hund förut som är rädd eller reagerar på något är att valpen lätt tar efter detta beteende. Det är inte optimalt och helst ska man jobba bort, eller åtminstone starkt reducera, eventuella felbeteenden innan man skaffar en ny valp. Annars kan man få det där att ett felbeteende följer med till "nya generationer". Flera hundar tillsammans kan också trigga varandra på ett helt annat sätt än en ensam hund gör.

Det är också viktigt att inte helt abrupt sluta med social- och miljöträningen bara för att valpen blivit 12 veckor! Den träningen slutar ju egentligen aldrig - det är en utbildning för hunden och den mår bara bra av att fortsätta den! Dessutom är det bra att kontinuerligt fortsätta med att t.ex. åka buss, gå på stan etc.

Skott och fyrverkerier

Här hemma hos oss har vi spelat en CD med fyrverkerier, åska och skott och valparna har inte reagerat på det. Vi har spelat på låg volym för att höjas eftersom. Nu är inte det som att höra ljuden i verkliga livet men det är en bra början. Jag förordar att man ska träna skott för att minimera risken att hunden blir rädd. Det har vi gjort med våra hundar. Man kan ta en promenad vid t.ex. brukshundsklubben när dom har skotträning, en bra bit bort. Låtsas som ingenting, gå bara som vanligt. Sedan kan man gå närmare och närmare, man kan ge en godbit ibland - när hunden är lugn. Man kan också träna under skotträningen, vilket är mycket bra.

Att vänja hunden vid fyrkerverier tror jag inte på alls. Som jag ser det ska man så långt det är möjligt undvika fyrverkerier. Det ska till så litet för att hunden kan bli rädd. Våra rekommendationer är att om man har möjlighet åka ut på landet e.dyl vid nyår. Om man är hemma och har fyrverkerier omkring sig kan man dra för persienner e.dyl och sätta på tv och musik. Gärna i olika rum. Om man har en gillestuga kan det vara bra att vara där. Eller något annat rum som inte har "närkontakt" med fyrverkerierna. Undvik att gå ut om det är smällare eller raketer runtomkring. Vi brukar alltid åka bort en bit mot Tyresta by och gå promenad där på eftermiddag och kväll samt även dag eller dagar före nyår och likadant efter nyår.

Tänk på att vallhundar är väldigt signalkänsliga och lätt kan ta åt sig. T.ex. också om man reagerar själv och brister ut i utrop när man ser fyrverkerier i fönstren e.dyl. Hunden kan förknippa dessa utrop med smällarna och/eller ljusskenet. Det bästa är att inte bry sig, bara helt lugn sitta ner. Man kan också aktivera hunden hemma om man tycker det. Eller ge den ett gott ben att tugga på som den får leta upp.

Ett annat råd är att verkligen aktivera hunden innan och omkring nyår, gärna med spår om det inte är snö, annars kan man köra uppletande. Om det är snö kan det vara bra att åka skidor med hunden, det kan trötta ut den. Om man aktiverar hunden kommer den inte att ha lika lätt för att bli rädd (tröskeln blir högre) eftersom den är både psykiskt och fysiskt trött. Det betyder dock inte att man kan släppa på ovanstående som jag ser det utan agera alltid med stor försiktighet runt nyår - man ska aldrig undervärdera effekter av smällare och raketer. För hundar kan det t.o.m. räcka med att se en raket på himlen - då kan de ta till flykten och speciellt om raketen smäller av.

Andra ljud och ljudträning - hur har vi tränat valparna?

Vi har också tränat valparna med allehanda ljud som förekommer i ett hem. Det har varit dammsugare, köksmaskiner, äggur, radio, tv, ringljud från mobiler och vanliga telefoner etc etc. Det har gått väldigt bra och ingen av valparna har brytt sig. Vi har till en början haft Pixy med och till de sista två kullarna, också Dusti - när vi tränat dammsugare och assistent och andra köksmaskiner. I assistenten har jag hackat mandlar - vilket låter väldigt högt. Har också vispat grädde. Har med den börjat på lägsta effekt till att successivt öka till max. När det gäller dammsugare brukar jag slänga godis på golvet, vilket är mycket populärt för Pixys del. Hon håller sig gärna nära när man dammsuger, ifall det dimper ner någon godbit. Det gör det nu vanligtvis inte men när valparna är här brukar det göra det🙂. Dammsugaren brukar i början vara på lägsta bullernivå för att successivt höjas till den högsta. Från allra första början dammsuger vi i ett intilliggande rum för att få en så smidig invänjning som möjigt. Vi har även en tvättmaskin som låter Högt (håller väl på att gå sönder men verkar ändå hålla i evighet). Den står förstås i tvättstugan som vi haft till valparna som "toalett" där vi lagt ut tidningar. De har vistats i kök och tvättstuga när de blivit litet större och då har naturligtvis tvättmaskinen varit på ibland.

Eftersom valparna bott i köket har de också fått höra en hel del skrammel - har också skramlat mycket med flit, porslin, bestick, kastruller etc. Slagit igen skåpsdörrar. Vi har även borrat både ute och inne.

Pixys första valpkull fick mycket ljudträning då en granne till oss byggde en övervåning på sitt hus. Det var hammare, såg och allt som hör därtill. De hade också en gigantisk presenning över byggnaden som blåste fint och lät högt när det blåste. Även kull tre har fått höra dessa ljud om än inte lika mycket.

Pixys andra och tredje kull fick mycket ljudträning då vi har fått grannbarn som kan väsnas ordentligt om man säger så. Det är rop, skrik och spring. För första och tredje kullen tillkommer också cykel och mopeder. Lägg därtill motorcykel som pappan i familjen har för tredje kullen. Mycket nyttigt för valparna.

Första och tredje kullen har också vant sig vid motorgräsklippare på nära håll som låter högt. Vi började på baksidan för att faktiskt klippa försiktigt där valparna var. Det gick jättebra. De hade först hört detta ljud när grannar klippt sina gräsmattor samt också kantgräsklippare som låter otroligt högt. 

Alla tre kullarna har också vant sig på nära håll (utanför staketet och sedermera på promenad) vid bilar av allehanda slag (inklusive glassbilar som också låter speciellt). Ljud av barnröster från lekparken precis utanför tomten. Hundskall från de hundar vi har på gatan (en hund skäller oerhört mycket).

Alla valparna har vant sig vid alla ljud och inte brytt sig.

Aktiviteter vi gjort med valparna plus träning i trädgården

Med första kullen åkte vi buss. Med andra kullen var det för kallt. Med den sista kullen hann vi inte med det och dessutom var det i varmaste laget.

Kull 1

Besökt två zooaffärer i Handen, varav en i Haninge Centrum. Var vid Ramsjöns strand med hela kullen så att de fick bekanta sig vid vatten och miljön där. Åkte buss. Var och hälsade på vår son i en lägenhet vid Skärmarbrink. Fick besök av en snäll och väldigt signalsäker kelpietik, Beauty. En hel del små koppelpromenader på gångvägar och gator, separat eller två och två. Gick i skogen med dom på en liten promenad. Hade en lång balansbom att balansera på i trädgården plus olika underlag. En plåt med stenar på, ett galler, klinkerplattor och andra underlag. Hade tunnel att springa igenom, vilket dom älskade! Vid första kullen hade vi en sheltietik, Cora som lekte och var helt fantastisk med valparna. Hon lekte med dom och pysslade om dom på bästa sätt.🙂 

Kull 2

Besökte två zooaffärer i Handen. Var och hälsade på vår dotter, Sandra i Brandbergen. Med de sista valparna var vi till Farsta Centrum och gick och strosade omkring där bland alla människor etc etc. Vi besökte också zooaffären där. Den sista valpen åkte jag med till Handenterminalen med massor av folk, åkte rulltrappa, tittade på bussar och pendeltåg. Åkte också till de båda zooaffärerna i Handen en gång till med den sista valpen. Separata koppelpromenader runtomkring på gångvägar och gator med alla valparna. Fick prova på litet olika underlag på verandan, bl.a. ett galler. Hade en balans att balansera på som låg emellan två snödrivor. Hade också en snögrotta att gosa i med en pläd i. Hade en tunnel att springa igenom som låg på verandan, vilket var mycket uppskattat. Det kom väldigt mycket snö med kull 2 och det tyckte de verkligen var jätteroligt! Det var som ett berglandskap av snö på tomten och det var så uppskattat att hoppa och springa i! De verkligen älskade snön! Dusti var helt fantastisk med alla valpar i denna kull. Så tålmodig, hon lät dom klättra på sig och så lekte hon med dom. En helt otrolig nanny!🙂Hon pysslade också med dom och tvättade dom. För Pixy var det en oväderlig avlastning!

Kull 3

Besökte två zooaffärer i Handen. Hälsade på vår dotter Sandra i lägenhet i Brandbergen. Fick besök av Beauty, en snäll och signalsäker kelpietik. Den sista valpen åkte jag till en zooaffär i Handen ytterligare en gång. Separata koppelpromenader med alla valpar på gångvägar och gator. Hade ett stort "bygge" i trädgården som jag kallade ruinstaden. Den bestod av stenar som en labyrint med gångar och tunnlar samt en lång balansbom. I den hade de omåttligt kul och lärde sig också balansera och hoppa så att man blev alldeles häpen vad de kunde klara av fast de var så små. De hade också ett galler i labyrinten samt andra underlag. En badbalja med vatten i var mycket uppskattat och där badade de och skvätte! De hade också en plåt med vatten i och litet köksredskap som skramlade fint när de bet i dom. Dusti var än en gång en hela oslagbar nanny till denna valpkull! Ett tålamod som var fantastiskt och så lekte hon med dom på deras villkor🙂Hon pysslade också om dom. Pixy tyckte det var väldigt skönt att bli avlastad!

En konsekvent och rättvis uppfostran

Ju mer man jobbar med sin hund på alla sätt och vis, desto bättre blir hunden (om man gör rätt vill säga!), det är ju ganska självklart. Man formar den från början med social- och miljöträning, är konsekvent i alla väder och lägen (vilket inte är lätt och kan kräva eftertanke och att man tränar sig i att vara konsekvent) samt rättvis mot sin hund. Man måste helt enkelt vara en bra ledare. Det bygger på kunskap och samarbete. Gå på kurser och lär sig hur man ska hantera och träna sin hund. En aussie måste få träna på en massa olika saker samt få använda näsan för att må bra - och det daglidags. Man måste ha all tid, lust och energi som behövs för att ge hunden allt detta. Missar man något av detta kan man få stora problem. Man brukar prata om att en border collie klättrar på väggarna om den inte får utlopp för all energi den har inombords - och den har hur mycket energi som helst. Samt att den får utlopp för sin arbetslust som är oändligt stor, dessutom måste den också få veta hur den ska uppföra sig i världen, få den så viktiga social- och miljöträning den behöver redan från valpstadiet. En border collie kan också få alla möjliga felbeteenden om man inte ger den all stimulans den behöver, t.ex. den kan bli aggressiv mot barn eller vuxna, anfalla (valla - försöka stoppa) bilar och bli överkörd (vilket tråkigt nog inte är ovanligt) eller valla annat t.ex. cyklar, mopeder, joggare, bita sönder inredningen hemma - ja den listan kan göras lång. Aussies å sin sida är mycket starka hundar både mentalt och fysiskt. Om de inte får utlopp för sin arbetslust och en stark ledare som sätter gränser och som prioriterar sin hund kan det leda till stora problem. Man måste ha "tummen i ögat" på en aussie eftersom den aldrig är sen att ta för sig. Pixy måste man ha "tummen i ögat" på, hon är en mycket stark hund - på alla sätt och vis. Hon är också alltid snabb - vad hon än ska göra. Pixy vill gärna bestämma över Tazza, vilket hon också ofta gör men inte när det kommer till arbete - då bestämmer Tazza.

En ledare ska vara lugn, trygg, tydlig, rättvis, gränssättade och ansvarstagande. En ledare tar alltid fullt ansvar för alla situationer, även oförutsedda sådana. En ledare måste kunna guida och vägleda sin hund. Det som också kännetecknar en ledare är att den tar initiativ till olika aktiviteter. En för slapp ledare får en hund som tar sig friheter och gör som den vill. Dessutom känner hunden att den själv måste ta ansvar för de situationer som uppkommer under t.ex. en promenad. En för hård ledare får oftast en hund som blir väldigt bunden till ledaren och kan bli osjälvständig. Det kan yttra sig att den "klistrar" på  ledaren och i t.ex. sökträning kan den få svårt att gå ut i banan. Hunden blir oftast väldigt undergiven. En okonsekvent ledare kan få hundar som aldrig vet vad som gäller och dörför blir osäkra, vilket kan yttra sig på olika vis. 

Koppla av

Alla hundar måste få lära sig att koppla av som valpar, speciellt förstås de som har svårt för det. Om en hund har svårt för att koppla av eller inte kan det kan det leda till permanent stress som är skadligt för hunden och det kan i sin tur leda till oönskade beteenden.

Separata promenader

Den som har flera hundar bör se till att ta separata promenader med valpen och den äldre hunden och det också när valpen växt till sig litet, kanske en gång per dag eller vad man tycker är lämpligt. Även sedan valpen blivit vuxen kan det vara bra att tänka på att göra det ibland. För en valp är det väldigt viktigt då valpen annars kan tycka det är mycket roligare att leka och ha roligt med den vuxna hunden än att vara med ägaren! För träningen av valpen är det därför nödvändigt att göra detta. Den vuxna hunden behöver naturligtvis också kvalitetstid ensam med ägaren. 

Pinnar och bollar

Pinnar ska man aldrig kasta till sin hund enligt min mening eftersom det är oerhört stressande för hundar att hålla på och springa efter pinnar och även bollar. Bollar är för mig en belöning som enbart ska användas när hunden gjort något bra i träningen. Det kan bli en permanent stress för en hund som har en ägare som hela tiden slänger pinnar och/eller bollar. Det kan visa sig i alla möjliga situationer, som inte alls har att göra med att hämta en boll eller pinne, i form av stressbeteenden. Det kan också innebära att hunden får svårt eller mycket svårt att koppla av.

Då är det så mycket bättre att i så fall gömma bollen så att hunden får leta upp den. Det är bra träning. Eller för den delen en pinne eller kotte. Det kan vara en bra metod för vittringsapporteringen i lydnadsklass 3 och elit.

Skaffa valp för att en äldre hund ska få sällskap?

En del skaffar en ny hund för att dom vill att den äldre hunden "ska få sällskap". Det är inte rätt anledning anser vi att skaffa en ny hund. Det är aldrig så att hundar får sällskap av varandra på det viset. Det är vi som ledare som de ska ha sällskap av i första hand, när vi inte är hemma så ska hunden ligga och vila. Det är också mycket merjobb med flera hundar, främst träningsmässigt. Visst det är klart att hundar kan ha utbyte av varandra i lek och så men man får aldrig förlita sig på att det på något vis räcker, i alla fall inte med en aussie.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

26.10 | 18:03

söta jamy

...
08.07 | 03:35

Hej, Vi är en familj som är intresserade av en valp. Er senaste kull ser fantastisk ut. Är alla redan tingade eller finns några kvar?
Vänliga hälsningar Jill

...
06.07 | 12:33

Blir så glad att se hur ni aktiverar och miljötränar de små, kram, kram!!!

...
02.07 | 23:15

Nawww vilka sötnosar!

...
Du gillar den här sidan